Wil je graag een duurzaam interieur? Maar weet je niet goed hoe? Lees dan snel deze 4 tips. En zet vandaag nog je eerste stap!

Duurzaamheid & de meubelbranche

Helaas is er in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kledingindustrie nog maar weinig informatie te vinden over hoe het gesteld is met duurzaamheid binnen de meubelbranche.

De afgelopen jaren is de meubelbranche helaas sterk veranderd. Vroeger maakte men veelal kwaliteitsproducten die een heel leven mee gingen. Maar de afgelopen jaren is er, net als in de fashion industrie, steeds meer goedkoop meubilair van lage kwaliteit op de markt gekomen. Deze meubels worden vaak ver weg gemaakt met gebruik van goedkope synthetische en giftige materialen. Om vervolgens na eenmalig gebruik vaak weer in de verbrandingsoven te belanden.

“Elk jaar worden er in Europa naar schatting  12 miljoen kasten, 3 miljoen keukens, 21 miljoen stoelen, 7,2 miljoen tafels en 18,4 miljoen matrassen weggedaan” (Milieucentraal)

Dit moet en kan anders! Het begint met het maken van bewuste keuzes. Met deze 4 tips voor een duurzaam interieur kun  jij meteen beginnen!

Start met een duurzame basis

Een duurzaam interieur begint bij de basis. Kies voor duurzame verf of behang op de wanden. Er is al een ruime keuze aan duurzame verf beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prachtige kleuren van Fairf of Amazona.

Behang is helaas niet altijd even duurzaam. Het bevat vaak PVC (Polyvinylchloride) en weekmakers. Kies daarom liever voor behang gemaakt van bamboe, houtvezels, of gerecycled papier. Zoals het mooie behang van Janneke van Ursum of het kinderbehang van Studio Ditte. 

Ook op de vloer kun je kiezen voor duurzame alternatieven. Let er bij een houten vloer bijvoorbeeld op dat deze een FSC/PFEC keurmerk heeft. Of ga voor een marmoleum vloer.  Forbo maakt mooie vloeren van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Toch liever vloerbedekking?  Kijk eens bij Desso. Zij maken vloerbekleding van oude visnetten die zijn teruggewonnen uit de oceaan.

Re-duce

De belangrijkste tip voor een duurzaam interieur is het niet aanschaffen van niet noodzakelijke producten.

In haar boek ‘de verborgen impact’ heeft Babette Porcelijn berekend dat bij de gemiddelde Nederlander ‘spullen’ de categorie is met de meeste impact. Deze impact zit voor 86% in het proces om spullen voor de consument te maken en ze hiernaartoe te transporteren. Bij mijnbouw en productie komen vaak chemische stoffen in lucht, water en bodem terecht. Ook kost het maken van spullen veel energie.

“Buy well, choose less, make it last”– Vivian Westwood

Stel jezelf dus bij elke aankoop de vraag: ‘Heb je dit item echt nodig?’ en ‘Does it spark joy’ zoals Marie Kondo zou zeggen. Koop alleen nieuwe meubels en accessoires als de stijl bij je past en niet omdat het nu toevallig de trend is, of in de aanbieding.

Re-use

Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken. Kijk dus eerst of je de levensduur van een meubelstuk nog kunt verlengen door het te repareren of op te knappen. Een nieuwe kleur op een kastje of nieuwe bekleding op een stoel doet vaak al wonderen!

Bij Sur Atelier in Haarlem kun je bijvoorbeeld je stoelen opnieuw laten stofferen. Sûr Atelier is een atelier met winkel en werkt met Nieuwe Nederlanders (statushouders).

Wil je toch van het meubelstuk af, en is iets nog goed? Gooi het niet weg! Maar maak andere mensen blij door je meubels aan te bieden via een kringloopwinkel of platvormen zoals Marktplaats of Reliving. Een nieuw platform vol mooie curated tweedehands meubels.

Heb je zelf iets nieuws nodig? Kijk dan eerst of je het ook tweedehands kunt vinden. Naast bovenstaande adressen en platformen zijn er ook veel leuke winkels die tweedehands producten weer in een eigentijds jasje steken. Zoals Bestwelhip, een winkel in Limburg boordevol mooie vintage design meubels.

Re-cycle

Kun je tweedehands niet vinden wat je zoekt? Kijk dan eens bij het steeds groter wordende aanbod van duurzame interieurlabels en producten. Bij deze producten wordt vooral gebruik gemaakt van hernieuwbare natuurlijke materialen zoals gecertificeerd hout of biologisch katoen. Op Aboutmyinterior vind je een goed overzicht van interieurproducten die gemaakt zijn met aandacht voor mens & milieu.

Of kijk naar labels die gebruik maken van recycelde materialen. Voordeel hiervan is dat er voor de productie geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Zoals de Unsual chair van Rezign gemaakt van gerecycled textiel zoals bijvoorbeeld denim.

Nog mooier is het als deze meubels ook na gebruik weer recycled kunnen worden. Hierdoor blijven de grondstoffen behouden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij  de Delta stool van WET Design & Ecopixel die voor 100% bestaat uit gerecycled plastic.

Fotocredits:

De foto’s bij dit artikel zijn, in volgorde van verschijning,  afkomstig en eigendom van Geoffrey Datema (via Unsplash), Janneke van Ursum,     Sur Atelier en Rezign.

Pin It on Pinterest