Een dagje Utrecht op de planning? Sla dan zeker deze duurzame (woon)winkels niet over! Speciaal voor jou heb ik in deel 1 van deze ‘conscious shopping guide’ de leukste adressen in de Voorstraat & Domplein op een rijtje gezet!

De winkels in deze lijst  verkopen allemaal producten met een bijzonder verhaal! Bij sommigen is de gehele collectie duurzaam, fair trade en/of lokaal geproduceerd bij anderen een groot deel. Neem vooral zelf en kijkje in een van de winkels en vraag de eigenaars naar de herkomst van de producten, de makers en de materialen. Zij vertellen je heel graag hun (vaak bijzondere) verhaal!

De Voorstraat

The Village – Voorstraat 46

Een van de leukste straten van Utrecht om je dag meteen goed te beginnen is de Voorstraat, op loopafstand van het station.

Start je dag met een lekker kopje koffie bij The Village Coffee & Music. The Village bevindt zich in een mooi oud pand met nog veel originele elementen. Ook het interieur is erg fijn met mooie vintage meubelen en hergebruikte materialen. Zo is de bar gemaakt van oude vloer uit een gymzaal! Hoe leuk is dat!

In de buurt van The Village vind je ook een paar leuke tweedehands kledingwinkels en next door ligt een van de pareltjes van Utrecht; de PUHA-shop.

PUHA-Shop – Voorstraat 48

Een van mijn favoriete duurzame (woon)winkels in Utrecht is de PUHA shop. Hier verkopen ze kleding, schoenen, meubels en mooie (interieur)accessoires van onafhankelijke Nederlandse ontwerpers. De winkel zelf is al meer dan het bezoeken waard door de stijlvolle inrichting, zoals de kasten en tafels van Jenna Postma en een geweldige houten kluis en boekenkast in de vorm van een Gorilla van Stephan Siepermann.Nog leuker is dat deze items ook allemaal te koop zijn!  Verder vind je bij PUHA veel leuke accessoires van keramiek en unieke zeefdrukken en prints van jonge designers als Marijke Buurlage, Marloes Kroeze en We are out of office,

De eigenaren van de PUHA-shop willen deze, en de vele andere getalenteerde ontwerpers uit Utrecht,  niet alleen offline maar ook online een podium bieden. Daarom hebben ze zelf ook een hele leuke shop route samengesteld, de Puha Shop Route. Deze route leidt je langs de mooiste en meest bijzondere winkels van kleine lokale ondernemers in Utrecht. Zeker leuk om deze route er ook bij te pakken wanneer je in Utrecht bent!

GYS- Voorstraat 77

Heb je al trek gekregen? Aan het einde van de straat op nummer 77 vind je biologisch restaurant GYS. Hier kun je de hele dag terecht voor koffie, lunch en diner. Er wordt hier alleen gekookt met streekproducten en veel van de gerechten zijn ook nog eens vega of vegan. Duurzaamheid staat bij GYS centraal. Dit zie je ook terug in het interieur. Zo vind je er veel houten meubels en staan op de bar de leuke lampen van Spruitje.

Domplein & Omgeving:

Live Today- Minrebroedersstraat 6

Gevestigd op een plek waar vroeger een voormalig klooster heeft gestaan (de oude muren zijn nog zichtbaar in de winkel!) vind je Live Today.  Live Today is niet alleen een winkel maar ontwerpt ook interieurs.  Ze werken graag samen met meubelmakers uit Utrecht en andere lokale ondernemers uit de stad.

In de winkel vind je veel Deens en Nederlands Design gecombineerd met mooie vintage vondsten. Zo vind je hier de banken van het in Nederland geproduceerde Cartel Living, en de verlichting van Good & Mojo.  Voor deze lampen wordt alleen gebruik gemaakt van duurzame en biologisch afbreekbare materialen zoals kurk, papier, houtsnippers, bamboe en eco-linnen. Daarnaast doneert het merk bij iedere verkochte lamp aan WakaWaka Foundation

Naast nieuwe producten vind je bij Live Today ook altijd wel een aantal bijzondere, gebruikte items die een nieuwe plek verdienen. Zo laten zij zien dat niet alles nieuw hoeft te zijn en dat deze toevoeging een interieur juist heel persoonlijk en sfeervol kan maken. Dit zie je niet alleen terug in de winkel maar ook in hun ontwerpen.

DAEN’s – Korte Minrebroerdersstraat 13-17

Zoek je een mooi plekje om in Utrecht te overnachten? Kijk dan eens bij DAEN’s. DAEN’s is gevestigd in de voormalige brandweerkazerne en heeft 1 hotelkamer met een eigen ingang. In hun koffie- en wijnbar serveert DAEN’s de lekkerste wijnen, koffie en huisgemaakte gerechten gemaakt van biologische producten. DAEN’s Fashion is gespecialiseerd in Nederlandse en Scandinavische labels voor mannen en vrouwen en sinds april dit jaar hebben ze ook een geweldige bloemenzaak!

Hutspot – Vinkenburgstraat 19

Deze mooie winkel is gelukkig niet alleen in Utrecht te vinden maar heeft ook vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Breda.

Ook deze winkel is in Utrecht weer gevestigd in een geweldig pand, namelijk het oude koetshuis! Bij Hutspot vind je een mix van unieke fashion, interieur & lifestyle merken. Gelukkig zijn ook heel veel van deze mooie merken duurzaam.

Zo vind je hier bijvoorbeeld de duurzame verf van Fairf, de biologische planten van Sprinklr en de mooie zelfvoorzienende terraria van Pikaplant.  Ook verkopen ze in Utrecht de ‘Haute furniture’ tafels van Allon Dery. Deze tafels kun je helemaal zelf samenstellen.  In de winkel vind je ook de mooie gerenoveerde en gestoffeerde vintage stoelen van de Utrechtse meubelmaker Meublowski. Helemaal fan ben ik ook altijd van de geweldige opgeknapte industriële lampen van Blom&Blom!

Workshop of Wonders – Domstraat 25

 Vlak naast de Dom ligt Workshop of Wonders. Een design gallerie waar steeds nieuwe en klassieke designers en ontwerpen getoond worden aan de hand van verschillende eigentijdse thema’s.

Zo zijn er nu 4 verschillende stijlkamers te zien rondom het thema compact living. In deze stijlkamers presenteert Workshop of Wonders haar visie op de trend om kleiner en bewuster te gaan wonen, omgeven door duurzame meubels, circulaire materialen en vooral een bewuste keuze voor kwaliteit die lang mee gaat.  Of zoals ze het zelf zeggen: “Hier combineren we Artek iconen uit de jaren ’50 met de in piepschuim gegoten kachel van Klaas Kuiken, en circulaire 3D geprinte creaties van Dirk van der Kooij bombarderen de ’60s Karuselli lounger met geluid en licht. Nieuwe Bourroullec meesterwerkjes worden omhuld door Kvadrat Really geperste textiel resten, terwijl het voorjaar zich met Weltevree aankondigt”.

Erg leuk om hier een kijkje te nemen en je te laten inspireren door de geweldige mix aan stijlen!

Fotocredits
De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig, en eigendom, van Studio 17C, The Village, PUHA-shop, GYS, Good&Mojo, Hutspot en Workshop of Wonders.

Pin It on Pinterest