Wist jij dat er voor een 1-persoonsdekbedovertrek ruim 1 kilo gif wordt gebruikt? Nu je dit weet ligt je bed toch ineens een stuk minder lekker, niet? Gelukkig zijn er steeds meer merken die duurzaam beddengoed produceren. Vrij van schadelijke chemicaliën en met minder impact op mens en milieu. Dat slaapt toch een stuk fijner!

De impact van textiel

We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in bed. Dan slaapt het wel fijner als je weet dat er geen kinderhandjes aan te pas zijn gekomen en er geen grote hoeveelheden pesticiden zijn gebruikt voor je beddengoed. De productie van textiel heeft altijd een impact op de aarde. In je keuze voor een duurzaam beddengoed kun  je het beste kiezen voor natuurlijke materialen als biologisch katoen, linnen, bamboe, hennep of tencel.

Biologisch katoen

Voor de productie van biologisch katoen is helaas nog steeds veel land en water nodig. Toch is het gebruik van biologisch katoen al beter dan gewoon katoen doordat er minder chemicaliën en pesticiden worden gebruikt bij de productie. Hierdoor heeft biologisch katoen een stuk minder impact op mens en milieu dan ‘regulier’ katoen.

Bamboe

Een duurzamer alternatief voor je beddengoed is bamboe. Bamboe heeft als voordeel dat het extreem snel groeit, geen extra water nodig heeft en er geen pesticiden en chemicaliën gebruikt hoeven te worden om de plant te laten groeien. Helaas worden er vaak wel chemicaliën gebruikt om de bamboepulp tot garens te kunnen spannen.

“Van alle duurzame stoffen hebben tencel, hennep en linnen de minste impact”

Tencel, hennep en linnen

Van alle duurzame stoffen hebben tencel (= lyocell), hennep en linnen de minste impact. Kies liever niet voor zijde, polyester of katoen. Mocht je toch voor katoen kiezen dan liever voor de biologische variant.

Zie voor een volledig overzicht van de impact van alle stoffen de tabel met impact van je kleding van Milieucentraal. Wat voor kleding geldt, geldt natuurlijk ook voor beddengoed.

Gerecyclede stoffen zijn nog beter voor het milieu. Maar helaas ben ik die in mijn zoektocht naar duurzaam beddengoed nog niet tegengekomen. Als jij mooie voorbeelden kent laat het mij dan weten in de comments onder deze blog dan voeg ik deze nog toe!

Keurmerken

Er zijn een aantal keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van beddengoed . Hieronder leg ik kort uit wat de verschillende keurmerken inhouden. Voor meer informatie over deze en andere keurmerken kun je ook kijken op de keurmerkenwijzer van Milieucentraal.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS is het wereldwijde keurmerk voor biologisch geproduceerde textielproducten. Het keurmerk stelt strenge eisen aan de milieuaspecten van het gehele productieproces. Het GOTS-keurmerk heeft naast milieueisen ook sociale eisen. De arbeiders krijgen een leefbaar loon en werken onder veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Controle vindt jaarlijks plaats op het gebied van milieu, dierenwelzijn en de sociale omstandigheden van de mensen die de producten maken.

Oeko-Tex

Oeko-Tex Standard 100 is een onafhankelijke standaard die zich richt op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in textielproducten. Dit keurmerk kijkt vooral naar de gezondheid van gebruikers en makers. Het doel is om consumenten zekerheid te geven over de afwezigheid van schadelijke stoffen. Er wordt voor dit keurmerk geen rekening gehouden met milieuvriendelijke of sociale productie.

Better Cotton Initiative (BCI)

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven. Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt.  BCI stelt eisen aan milieuvriendelijkere productie en waardig werk. BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Een belangrijk verschil met biologische katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en van bestrijdingsmiddelen toestaat.

Fairtrade

Bij een Fairtrade certificering wordt er vooral gekeken naar de mensen die de producten maken. De katoenboeren en de mensen die de producten maken krijgen een eerlijk loon, bouwen pensioen op en hebben een ziektekostenverzekering. Fairtrade staat ook garant voor veilige arbeidsvoorwaarden, het tegengaan van vrouwendiscriminatie en het ontbreken van kinderarbeid.

Masters of linen

Het label Master of Linen is een garantie dat je product voor 100% is gemaakt in Europa: van vlas tot vezel, van garen tot linnen.  De controle wordt uitgevoerd door De Europese Confederatie van Linnen en Hennep (CELC), waar vlassers, spinners en wevers verenigd zijn. Alle producten worden lokaal in Europa vervaardigd onder goede arbeidsomstandigheden en met een lage ecologische voetafdruk.  Ook zijn de stoffen biologisch afbreekbaar

Keurmerk zegt niet alles

Wel is het zo dat het vaak best veel geld kost om een keurmerk te verkrijgen en te behouden. Sommige kleinere merken hebben daarom geen keurmerk. Dit betekent niet dat zij niet duurzaam bezig zijn.

Kijk bij merken zonder keurmerk daarom goed naar wat ze schrijven over het soort stoffen dat ze gebruiken, en waar en hoe ze produceren. Wanneer er weinig tot geen informatie te vinden is op de website is mijn ervaring dat men vaak niet zo duurzaam bezig is. Wanneer men open en transparant is kun je zelf een snelle check doen. Hoe duurzaam zijn de materialen die ze gebruiken? Hoe duurzaam is de productie? Waar worden de producten gemaakt? Produceert het merk onder eerlijke omstandigheden? (hetzelfde geldt overigens ook voor merken met een keurmerk! Het is altijd goed om zelf goed te kijken hoe en waar men produceert!)

Yumeko:

Materialen: Biologisch katoen, linnen
Keurmerken: GOTS, Fairtrade
Prijs overtrekset (140x220):   €79,95 -€195,- incl. kussensloop

‘Change the world sleeping (and bathing)’. Dat is de droom van Yumeko. Yumeko werkt mét en áán een schone en eerlijke keten, een FairChain, voor alle producten in de slaap- en badkamer. De producten worden gemaakt in India, Nederland, Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Turkije en Peru.

‘Change the world sleeping ‘

Alle producten zijn door een strenge selectieprocedure gekomen en hebben een biologisch- en/of fairtrade certificaat en vaak ook nog aanvullende keurmerken die onder andere verantwoord bosbeheer, Europese geproduceerd linnen, kwalitatief hoogwaardige wol en welzijn van ganzen en eenden garanderen. Op deze manier voel je niet alleen verschil, je maakt ook het verschil! Change the world sleeping! Dat klinkt goed! Niet?

Meer duurzaam beddengoed van Yumeko

By Mölle

Materialen:  Linnen
Keurmerken: Masters of linen
Prijs overtrekset (140x220) : €139- excl. kussensloop (€28)

De studio van By Mölle ligt in Dalfsen op het Nederlandse platteland. Mölle betekent molen in het lokale dialect. By Mölle is ontstaan uit een gezamenlijke passie voor duurzaam textiel, ambachtelijk vakmanschap en de wens om een positieve impact te maken op de wereld.

Het beddengoed van By Mölle is gemaakt van linnen. Linnen is een hele duurzame stof en het enige plantaardige textiel dat zijn oorsprong vindt in Europa. Het linnen beddengoed is 100% natuurlijk en warm in de winter en luchtig in de zomer. Ook is linnen gezond (hypoallergeen en antibacterieel). Ideaal dus om onder te slapen!

Alle producten van By Mölle worden met de hand op maat gemaakt in de eigen studio in Dalfsen. Erg leuk is dat je hier ook kunt overnachten in een van de geweldige lodges. Hier kun je de makers zelf aan het werk zien terwijl je geniet van de natuur en slaapt onder de mooiste linnen lakens.

Meer duurzaam beddengoed van By Mölle

Suite702:

Materialen:  Biologisch katoen (perkal)
Keurmerken: GOTS, Oeko-Tex
Prijs overtrekset (140x220) : €79,95- excl. kussensloop (€14,95)

De naam SUITE702 is een ode aan de Bed-in voor World Peace van John Lennon en Yoko Ono.  In 1969 verbleven zij een week in bed in het Hilton Hotel (in Suite702) om aandacht te vragen voor World Peace. World peace, klinkt wat hoog gegrepen voor een beddengoed merk maar SUITE702 zegt daar zelf over: “Als we beter uitgeslapen zijn, zitten we lekkerder in ons vel en zijn we aardiger en verdraagzamer. Als we allemaal wat aardiger voor elkaar zijn, ziet de wereld er een stuk beter uit”.

‘We can’t promise you world peace, but a good night sleep is a hell of a start ‘

Het beddengoed van SUITE702 wordt gemaakt in Portugal en is van perkal katoen met een hoge draaddichtheid. De draaddichtheid wordt ook wel Thread Count (TC) genoemd, oftewel ‘aantal draden’ per vierkante inch. Het meeste beddengoed heeft een TC van 150. Als de TC hoger is dan 200 mag het percale katoen worden genoemd. Het beddengoed van SUITE702 heeft een TC van 300.  De perkal manier van weven zorgt ervoor dat het materiaal zacht, krakerig en wat koeler aanvoelt. Perkal katoen wordt ook vaak hotel beddengoed genoemd. Leuk weetje; de tas (tote) waarin het beddengoed wordt geleverd is gemaakt van geupcycled hotellinnen.

Meer duurzaam beddengoed van Suite702

COCO-MAT:

Materialen: Biologisch katoen
Keurmerken: GOTS, OEKO-Tex
Prijs overtrekset (140x200) : vanaf €46,90 excl. kussensloop (€21,-)

Bij COCO-MAT vind je alles wat je nodig hebt voor een goede nachtrust. Naast een kleine collectie van duurzaam beddengoed is dit dé plek voor duurzame handgemaakte matrassen en bedden.

Alle producten worden met de hand gemaakt in een eigen fabriek in het noorden van Griekenland. De producten zijn non-toxic en worden gemaakt van natuurlijke materialen gewonnen uit duurzame bronnen zoals kokosvezel, paardenhaar, zeegras, natuurlijk rubberlatex, massief hout en eucalyptus.

In Nederland zijn vier COCO-MAT winkels gevestigd. Deze winkels kun je vinden in Rotterdam, Arnhem en twee in Amsterdam.

Meer duurzaam beddengoed van COCO-MAT

Coconut Dreams:

Materialen: Biologisch katoen
Keurmerken: GOTS, OEKO-TEX, Cotton Egypt Association
Prijs overtrekset (140x200) : vanaf €99,95,- incl. kussensloop

De wens van Coconut Dreams is om beddengoed te maken van goede kwaliteit dat lang meegaat en geproduceerd wordt op een verantwoorde manier.

De dekbedovertrekken van Coconut Dreams, ook wel cocosheets genoemd, worden gemaakt van 100% gecertificeerde Egyptische katoensatijn (biologisch). Tijdens het gehele productieproces – van katoenplant tot bezorging aan de deur – is rekening gehouden met mens, natuur en cultuur. Zo werken Egyptische katoenboeren onder goede werkomstandigheden, zijn er geen giftige en allergische stoffen gebruikt bij de totstandkoming van het eindproduct en is de verpakking van de cocosheets volledig plastic-vrij.

Meer duurzaam beddengoed van Coconut Dreams

Nog meer duurzaam(er) beddengoed

Dit is slechts een eerste selectie van merken die duurzaam beddengoed verkopen. Nog meer duurzaam beddengoed kun je vinden op Washbaer en Beddaffair. 

Op deze websites kun je alles vinden voor een duurzame nachtrust van bedden en matrassen tot beddengoed. Naast het eerder genoemde Yumeko en eigen merk (Washbaer) verkopen ze hier o.a. dekbedovertrekken van de wat goedkopere merken Damai (biologisch katoen (140x200) €69,95) en het nieuwe Nederlandse merk Kayori (biologisch katoensatijn (140 x 200) vanaf €49,95).

Andere merken die in ieder geval werken met duurzame stoffen zijn Coco&Cici (Tencel (140x200) €169,95) en Dutchhomefabrics (Europees linnen, 140x200  €149,95). Ik kan van deze merken alleen nog niet vinden waar men produceert en hoe het gesteld is met de arbeidsomstandigheden. Hier ga ik nog achteraan!

Ook bij ‘reguliere winkels’ kun je een kiezen voor een stof met minder impact op het milieu. Online kun je bij winkels als Bol.com, de Bijenkorf, IKEA en H&M makkelijk beddengoed selecteren op basis van meer duurzame stoffen als linnen, tencel, bamboe, en biologisch katoen, vaak ook tegen een wat meer budgetvriendelijke prijs. Het enige nadeel is dat je bij deze partijen helaas niet goed weet onder welke arbeidsomstandigheden de dekbedden zijn vervaardigd.

Dit is de eerste editie van de conscious interior guides. Het is de bedoeling dat ik deze lijst aan blijf vullen met mooie duurzame en eerlijke merken. Dus mis jij een mooi merk dat niet mag ontbreken in deze lijst laat het mij dan weten in een berichtje hieronder!

Fotocredits
De foto’s bij dit artikel zijn, op volgorde van verschijning afkomstig, en eigendom, van Yasmine Boheas, Mel Poole (beiden via Unsplash), Yumeko, By Molle, Suite702, COCO-MAT, Coconut Dreams

Pin It on Pinterest