Cartoni Design is een jong design label dat duurzaamheid als de nieuwe standaard stelt voor de gehele collectie.

Urban miner

Cartoni Design is opgericht door Marijn Muller. Het label begon ooit met het ontwerpen van tijdelijke kartonnen meubels voor de inrichting van leeg onroerend goed. Intussen maakt het merk ook gebruik van heel veel andere soorten afvalstromen. Uitgangspunt hierbij is om meubels te ontwerpen zonder gebruik te maken van nieuwe grondstoffen.

Als een ‘Urban Miner’ gaan ze op zoek naar verschillende soorten reststromen, zoals glas, textiel en resthout,  die zij vervolgens gebruiken als grondstof voor hun ontwerpen. Op deze manier transformeren ze afvalstromen naar waardevolle producten die ze veelal in samenwerking met sociale werkplaatsen in elkaar zetten.

Het label werkt samen met verschillende ontwerpers als Wisse Trooster, Ernst Koning en Sabine van der Ham en de huidige collectie bestaat o.a. uit kasten, tafels en lampen.

De interieurbranche & duurzaamheid

Als ik Marijn vraag hoe het nu zit met duurzaamheid in de meubelindustrie geeft hij aan dat deze industrie van oudsher eigenlijk altijd heel duurzaam is geweest. Vroeger werden er mooie kwaliteitsproducten gemaakt die vaak ook demontabel waren. Ook ging de generatie voor ons veel zuiniger met de meubels om. Als de bank versleten was deed je de bank niet meteen weg maar liet je deze opnieuw stofferen. Tegenwoordig is dit anders en mag een nieuw meubel bijna niets meer kosten. Met als gevolg dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van goedkope, en veelal chemische, materialen. 

Duurzame designer to watch

Hier hoeft Marijn niet heel lang over na te denken. Dirk van der Kooij is een van zijn favoriete (duurzame) designers. ‘Dirk is een aardige kerel en maakt gewoon hele gave meubels zoals bijvoorbeeld de ‘Meltingpot table’. Deze tafel wordt voor 96% gemaakt van hergebruikte synthetische materialen zoals bijvoorbeeld CD’s en afgedankt tuinmeubilair.

‘Good Design is Sustainable,

Great Design is Responsible’

Tips voor een duurzaam interieur

Waar moet je als consument nu op letten wanneer je je huis op een duurzame manier in wil richten?

“Allereerst doe geen impuls aankopen!” en wees niet “Penny wise and pound foolish”.  Oftewel, goedkope producten lijken een goede deal maar gaan vaak ook veel eerder stuk. Betaal een eerlijke prijs voor je meubels dan krijg je ook een eerlijk product. “Kijk bijvoorbeeld naar Tony’s Chocolonely. Zij hebben laatst de prijs van een reep chocolade verhoogt en dit was juist goed nieuws! Door deze verhoging krijgt de boer namelijk een eerlijker prijs voor zijn product. Dit werkt niet anders in de interieurbranche”.

Bekijk hier de volledige collectie van Cartoni Design en lees meer over het merk

Fotocredits
De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van Cartoni Design

Pin It on Pinterest