Hoewel de Dutch Design Week nog ver weg lijkt worden morgen de winnaars van de Dutch Design Awards bekend gemaakt. Op de lijst met genomineerden staan gelukkig steeds meer designprojecten die bijdragen aan een mooiere wereld! 

Dutch Design Awards

De Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden beoordeeld op basis van de impact die ze hebben op onze samenleving.

Een groep van onafhankelijke Nederlandse designexperts selecteerde  3 genomineerden in elk van de volgende categorieën: Product, Habitat, Communication, Fashion, Design Research, Service & Systems, Best Commissioning en Young Designer.

If not NOW, then WHEN?

Het thema van de Dutch Design week 2019 is ‘If not NOW, then WHEN?!’ en is een duidelijke call to action. Waar het thema van vorig jaar,  ‘If not US, then WHO?!’, opriep tot het nemen van verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes. Roept het thema van dit jaar op om niet te wachten met het ondernemen van actie.  Stel je plannen, ideeën en visies voor de toekomst niet langer uit, maar doe het nu!

Duurzame designers to watch

Op de website van de Dutch Design Awards vind je een overzicht van alle genomineerden. Het niveau is ook dit jaar weer erg hoog. Neem dus zeker even een kijkje op de website van de Dutch Design Awards!

Hieronder volgen een aantal van mijn favorieten als het gaat om duurzamer wonen en leven!

The Coolest White (Product)

The Coolest White is een extreem witte, zeer uv-bestendige en uiterst duurzame coating die zonlicht weerkaatst en zo de stedelijke bebouwing beschermt tegen overmatige zonnestraling en opwarming. Dit is hard nodig want onze steden worden steeds warmer.  Onze gebouwen  absorberen zonnestralen waardoor ze warmer worden. Vervolgens kost kost het veel energie om ze van binnen weer af te koelen en geven ze de  opgenomen warmte ook weer terug aan de stedelijke omgeving. Hierdoor wordt het nog warmer. The Coolest White gaat deze opwarming tegen.

Gispen Sett CE (Product)

De Sett CE van Gispen is ontworpen door Peter van de Water en gemaakt van 95 procent gerecycled materiaal. Om plastic verspilling tegen te gaan heeft Gispen haar eigen plastic afval gebruikt in de productie. Samen met TU Delft en Searious Business is uit plastic kastdeuren een nieuwe grondstof ontwikkeld waarmee de romp van de bank is ‘ge-3D-print’ door 10XL. Deze nieuwe grondstof is tot tien keer opnieuw te gebruiken zonder nieuw materiaal toe te voegen!

De zitting en rug van de bank bestaan uit gerecycled polyetherschuim.  Alle materialen in de Sett CE bank zijn te scheiden en elk onderdeel is dankzij innovatieve technieken weer te verwerken tot een nieuw product.

 

Het werkwarenhuis (Habitat)

Door mijn eerdere werk voor Rabobank Foundation heeft het Werkwarenhuis toch wel een speciaal plekje in mijn hart.

De voormalige veevoerfabriek  aan de Tramkade in De Bosch is met steun van de Rabobank Foundation getransformeerd tot conceptstore, ontmoetingsplek en doorstroomhuis voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Werkwarenhuis bestaat uit het Social Label Lab (designlab voor sociale vernieuwing), ClubW (performance, dans, theater, muziek) en café/restaurant Van Aken. Als je eens in Den Bosch bent kan ik je zeker aanraden hier een kijkje te nemen. Social Label verkoopt hele mooi interieurproducten. Deze producten zijn ontworpen door bekende designers en gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Power plant (Design Research)

De Power Plant (Marjan Aubel Studio) is een energie neutrale plantenkas. In deze kas wordt door middel van zonlicht zowel elektriciteit als voedsel geproduceerd. Met de Power Plant onderzoekt Marjan van Aubel een oplossing voor twee van de grootste problemen van onze tijd: het voedsel- en het energievraagstuk.

Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Elk uur ontvangt de aarde voldoende zonlicht om de hele planeet voor een heel jaar van genoeg elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen dusdanig geïntegreerd kunnen worden in onze dagelijkse omgeving dat deze onuitputbare bron optimaal benut wordt en voor een veel grotere groep mensen toegankelijk wordt. Misschien verbouwen we in de toekomst dus wel allemaal ons voedsel op ons eigen dak!

 

Simone Post (Young Designer)

Ik ben zelf een enorme fan van  Simone Post! Als designer bundelt Simone haar creatieve krachten vaak met de industrie om zo tot innovatieve ontwerpen te komen. Deze ontwerpen bieden vaak een nieuwe kijk op verspilling en de mogelijkheden voor hergebruik van materialen.

Zo deed ze voor Vlisco uitgebreid onderzoek naar nieuwe toepassingen voor hun afvaldoek.  Dit resulteerde in deze mooie vloerkleden gemaakt van restmateriaal. Met Adidas werkt ze momenteel aan een project om kleden te maken van gerecyclede sneakers.

Nog een nachtje slapen!

Dit is slechts een kleine greep uit de genomineerden. Er zitten nog veel andere projecten bij met een positieve impact op de wereld! 

Neem dus snel een kijkje op de site of bezoek de tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven van 19 tot en met 27 oktober. Morgen, 12 juni, worden de winnaars  bekend gemaakt tijdens een besloten, feestelijke Awards Night. Maar tijdens de Dutch Design Week kun jij nog je stem uitbrengen voor de public award. Zet de data dus vast in je agenda!

Fotocredits:

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de desbetreffende designer of organisatie.

Pin It on Pinterest